lördag 20 december 2008

Umeå Boskola

AB Bostaden i Umeå anordnar tillsammans med Medborgarservice, AB Bostaden, Umeå energi, Hyresgästföreningen, ABF och Folksam en skola i hur man bor i lägenhet. Utbildningen bedrivs för tillfället endast på arabiska, somaliska och Amharinja.

"
− Jag fick ingen information, inget papper om vad
som gäller när vi flyttade in. Det enda vi skulle göra
var att skriva under ett obegripligt kontrakt som vår handläggare från Migrationsverket sa var okej, säger Jabouri som är en man med en bekymrad rynka i pannan.

Han ger uttryck åt den känsla av utsatthet som de
andra runt bordet kan känna igen. Det handlar om
så mycket mer än att bara veta vad som gäller kring boendet. Frågan är hur de ska hitta sin plats i detta
nya land och varför den information kommunen
erbjudit är så mager.
"

Stackars kolonisatörer.

Hor vi göra för att bo i sån lägenhet? hor använda man toaletten?

källa

"Alla kommer från Irak" anger källan. Enligt migrationsverket vägrade 95 procent av de som sa sig komma från irak under 2007 visa upp någon som helst form av identitetshandlingar så hur många på bilden som verkligen kommer från Irak är svårt att säga.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skriver du "utsatthet" en gång till kommer det en brevbomb. Garanterat!
"Vi fick inte..."
Men TA REDA PÅ DET DÅ!!
Dom är ju redan integrerade svenskar - dvs till 100% klientifierade.
Nån annan ska göra..
Nån annan ska betala..
Nån annan ska se till...
Nån annan ska .. ..
Idag har vi 1.3 miljoner utanför arbetsmarknaden sannolikt är minst hälften anställningsbara på något sätt. Många förtids- och deltidpensionärer, för att inte tala om alla med "förtida pension pga arbetsmarknadskäl" suktar efter en givande och nyttig sysselsättning som ger en extra peng och plus i livet.
DÅ, startar vi arbetskraftinvandring??
Snurrar det år rätt håll i huvet hos våra styrande?
Troligen är ingen i Alliansen eller röda misch-maschet däremot.
Ska man driva Sverige i kk?
Är det AP som ska lösa allt?
(AP=Andras Pengar, ett nytt uttryck som kommit)
//E

LP sa...

Läste nyligen Wilhelm Mobergs svit om Karl-Oskar och Kristina ("Utvandrarna", "Invandrarna", "Nybyggarna" och "Sista brevet till Sverige"). Hoppade tyvärr över "Utvandrarna", skall ta den sen.

Kan varmt rekommendera alla att läsa dessa böcker igen eller för första gången. Vare sig ni har sett den relativt dåliga TV-produktionen som gick ngn gång på 70 eller 80-talet. De finns även som talböcker med riktigt bra inläsare (tyvärr glömt inläsarens namn).

Trots att Karl-Oskar och Kristina så vitt jag vet var fiktiva figurer, tror jag nog inte att berättelsen var särskilt långt från sanningen. Den strävsamhet och överlevnadsvilja de och de andra nybyggarna visade var enastående.

Indianerna trängdes visserligen undan och deras kultur dog, liksom den svenska kulturen och svenskarna sakta trängs undan, men de behövde åtminstone inte bekosta invandrarnas uppehålle genom eget arbete så som vi tvingas göra.

Varför skall invandrarna behandlas som förståndshandikappade? Lite motstånd är bara bra för självförtroendet, man åstadkommer något själv istället för att bli serverad allt. Att det åligger invandraren att själva förstå och tillägna sig den svenska kulturen så de kan ta sig fram, borde vara en självklarhet.

Westerbotten sa...

Jag anser egentligen att det är något sjukt och rasistiskt över den svenska invandringspolitiken... Vi måste ta emot en massa araber och afrikaner eftersom de inte är i stånd att ta hand om sig själva i sina egna länder. Klart att de är, de får bara lägga ner könsstympandet och all annan skit och försöka lära sig av de civiliserade länderna... Stanna kvar i hemlandet och lär er att uppföra er som folk...

Anonym sa...

Var inte så rädda, hörni. Det leder inte till något gott. Slappna av, lär känna människor i stället för att sitta hemma och hata.

Westerbotten sa...

Har ni lite att göra på VK så här på lördagseftermiddagen så ni har tid att sitta och göra meningslösa kommentarer på bloggar?