söndag 14 september 2008

Rapport från ett ensamkommandeboende

Westerbotten bjuder idag på ett sammandrag från en rapport om vad som händer på ensamkommandeboendet "Pangea" på sofiehem i Umeå. De boende kommer från länder som Irak, Afghanistan, Bangladesh, Somalia, Burundi och Mongoliet.

De ensamkommande på detta boende är mycket vårdkrävande. Det finns 12 platser på boendet och dessa får dela på tio heltidsarbetande vårdare! Alla boende får genomgå ett hälsotest vilket är jättebra, under förutsättning att hälsotestet innefattar test av smittsamma sjukdomar som HIV.

En av de ensamkommande är en flitig IKSU-gäst, tydligen är det en ensamkommande med mycket pengar eller så betalar skattebetalarna. En av de ensamkommande berättar om hur de brukar be tillsammans eftersom de har samma religion.

Många av de som är anställda är landsmän med de ensamkommande. De ensamkommande upplever att personal favoriserar ensamkommande från sin egen etniska grupp.

Många ensamkommande kommer från en bakgrund med mycket nära relationer till släkten och de upplever det som jobbigt att vara ensamma i Sverige.

Frågor som inte finns besvarade i rapporten men som man skulle vilja ställa sig är om de är föräldralösa eller om föräldrarna eller annan släkt lever kvar i hemlandet i all högönsklig välmåga. Är de flyktingar eller är de penningtörstande små lögnare från stenåldern?

Rapport om ensamkommande på Pangea

Inga kommentarer: