tisdag 31 mars 2009

"Flykting" från Ecuador?

VK skriver idag om Vanessa Bran Escobar som kommer från Ecuador och sökt asyl i Sverige. Hon har tidigare nekats uppehållstillstånd av såväl migrationsverket som migrationsdomstolen. I september 2008 fick hon besked om utvisning men något datum för utvisningen har hon ännu inte fått. Nu har hon lämnat in en ny asylansökan. Det framgår ej om migrationsverket kommer behandla den eller kasta den direkt i soporna.

Det enda skäl Vanessa har anfört tycks vara att hon har ont om pengar och har svårt att betala hyran i Ecuador.

VKs artikel

Tidigare blogginlägg om Vanessa

6 kommentarer:

Anonym sa...

Men ofta svårt att betala hyran. De skulle inte ha någonstans att ta vägen! "I El Salvador skulle hon och Kimberley hamna på bar backe". Problem med att läsa, eller? Dessutom har de hela sin familj i Sverige. Kul att skickas till något land där man inte har någon alls.
När jag läser sånt här, så börjar jag hoppas på krig eller fattigdom i Sverige, så att svenskarna själv får känna på hur det är! DU HAR DET BRA, BÄTTRE ÄN MÅNGA, men det ger dig INGEN RÄTT ATT HÅNA OCH NEDVÄRDERA de som har det sämre. RASIST!

vinterbadaren sa...

Din dumma "anonyme" faen!
Det är INGEN mänsklig rättighet att erhålla uppehållstillstånd i Sverige!
Enligt FN:s flyktingkonvention (Genévekonventionen) är denna asylparasit knappast att beteckna som "flykting" och skall således hem igen, och förslagsvis kan "hela hennes familj" följa med!

I världen finns det beklagligt nog mer än 2miljarder människor som lever i total misär-har du plats i ditt vardagsrum??--nej, tänkte väl det--din jävla RASIST!!

Westerbotten sa...

Råder krig i El Salvador? Det finns väl myndigheter i El Salvador? Om det är är fattigt i El Salvador är säkert hyrorna låga och hennes släktingar i Sverige kan hjälpa till och betala hyran.

Sen kan senoritan säkert vara snäll och sympatisk som människa, men det hör inte till saken.

Anonym sa...

RASIST?! Ja, jag har plats i mitt vardagsrum! Välkommen att bo där om du inte har någonstans att ta vägen, men det har du ju, för du har det troligen väldigt bra och ingen anledning att klaga på invandrare! DU är rasist.
Nej, jag sa aldrig att det är krig i El Salvador heller.

vinterbadaren sa...

"Anonym": Mitt och även ditt välstånd har byggts upp av våra förfäder i deras anletes svett och skall INTE skänkas bort till lycksökare och asylparasiter från all världens soptippar!

Senioritan har som sagt var INGA ASYLSKÄL--har du svårt att förstå??

För övrigt så bör du göra din läxa bättre och läsa på vad som menas med RASIST--dumkopf!!

Luther sa...

Ah!

Nu får jag chansen igen. Min ordkamp mot de lågutbildade manliga bonnläpparna (jfr. all forskning om vilka som är främlingsfientliga/rasister/nazister) fortsätter.

Man behöver inte vara flykting för att få uppehållstillstånd i Sverige, förstår ni pojkar.

Så här skriver Migrationsverket:

"Släktingar som inte är föräldrar och/eller barn får normalt inte uppehållstillstånd grundat på familjeanknytning till släktingar i Sverige.

Du kan i undantagsfall få uppehållstillstånd om du har bott tillsammans i hemlandet med släktingen i Sverige. Det gäller bland annat barn över 18 år (21 år om släktingen i Sverige är Eu/EES-medborgare). Om du tillhör denna kategori bör du ansöka om uppehållstillstånd så snart som möjligt från den dagen din släkting fick permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Du måste kunna visa att du bott tillsammans med din släkting omedelbart före hans eller hennes flytt till Sverige och att ni hade ett beroendeförhållande redan i hemlandet som gör det svårt för er att leva åtskilda. Med beroendeförhållande menas att du är ekonomiskt, socialt och känslomässigt beroende av din släkting som bor i Sverige.

Alla har naturligtvis rätt att söka. Lämna i så fall, in ansökan på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat. Om du måste betala ansökningsavgift lämnas den inte tillbaka även om du får nej"

Då har vi lämnat flyktingfrågan. Hon har inget klassiskt skyddsbehov. Men det finns alltså en laglig möjlighet för henne att få stanna i Sverige. Vi kan därmed inte längre använda ordet asylparasit, eftersom hon inte ansökt om asyl.

Nu ska ni (lågutbildade manliga bonnläppar) komma ihåg att kvinnan kom hit när hon var 17 år. Då stärks hennes ställning som sökande eftersom hon då kan betraktas som mammans barn i ordets rätta bemärkelse.

Hennes ekonomiska och känslomässiga beroende av mamman ska beaktas.

Men eftersom Migrationsverket i 9 fall av tio ger avslag sedan möjligheten till att överklaga till den oberoende Migrationsdomstolen kom till, så är det inte konstigt att hon nekades uppehållstillstånd.

Tiden går - hon skickar in en ny ansökan om att få bo nära sin mor.

(Jag gissar att ni pojkar bor hemma eller nyligen flyttat hemifrån. Om båda dessa påståenden är fel, så gissar jag att ni oavsett vilket fortfarande har starka band till er kära mor. Då förstår ni säkert.)

Vad ska hon till Sverige och göra om det inte är för att hennes mamma bor här?

Vad är det ni är för dumma för att förstå? Vänd på det. Skulle ni verkligen flytta ifrån Sverige och söka medlemskap i ett annat land, när ni är 17 år gamla om inte era föräldrar bor i det andra landet?

Som Anonym skrev. Det här har med humanism och förståelse att göra. Även om jag inser att jag talar för döva öron.