måndag 15 december 2008

Kö utanför ambassaderna

SvD skriver idag om de nya arbetskraftsinvandringsreglerna. Några citat:

"Nu på morgonen köar människor utanför svenska ambassader runtom i världen. De ansöker om arbetstillstånd enligt den nya lag som träder i kraft i dag."

"
Om ansökan uppfyller kraven kan människor – trots att de har arbetat i Sverige illegalt – få arbetstillstånd."

Artikel i SvD

Hos Merit Wager skrev häromdagen en migrationsverksanställd om sina tankar om hanteringen av sökande inom migrationsverket:

"

Vi nu är fullt sysselsatta med att ge AT-UND (undantag från kravet att inneha arbetstillstånd) till alla, till och och med till sjuka asylsökande pensionärer som aldrig haft någon avsikt att jobba här. Alla ska ha AT-UND före den 15 december! Oavsett om de sökt det eller inte.

En intressant sak har jag noterat: Personer som bott illegalt i Sverige sedan deras ansökningarna avslagits och vilkas avvisnings/utvisningsbeslut nu har preskriberats och som ansöker om asyl på nytt är alltid väldigt måna om att poängtera att de minsann är rekorderliga människor nu och villiga att arbeta och följa den svenska lagen och de svenska myndigheternas beslut, vilket de ju inte gjorde när det gällde avvisningsbeslutet som ju inte var ett riktigt och rättvist beslut.

De har inte begått brott - förutom brottet att ha vistats här illegalt och arbetat här illegalt, vilket ju inte var ett riktigt brott utan bara ett beslut som de var tvungna att ta på grund av de inte fick en rättvis bedömning av sina asylskäl. De är fortfarande svårt traumatiserade och väldigt sjuka på alla sätt och vis, nu finns det heller inga asylskäl kvar, men de arbetar heltid och de är förstås mest intresserade av att nu få uppehållstillstånd som arbetskraft.

Dessa personer har aldrig ens gett in några id-handlingar, vi har ingen aning om vilka de är. Vi vet till exempel inte om A som jobbar på restaurangen B sedan ett halvår tillbaka verkligen är A, och vi förstår inte hur man kan bli anställd någonstans i Sverige, ens som vikarie, utan att visa vem man är.

"





1 kommentar:

Anonym sa...

Helt sanslöst nu kommer väl varenda pizzabagare ta hit högstbjudande som anställd