fredag 12 december 2008

Ny arbetskraftsinvandringslag 15:e december

Den 15:e december börjar en ny lag gälla för arbetskraftsinvandring från tredje världen.

Miljöpartiet har tillsammans med regeringen drivit igenom den nya lagen. Så här har SR tidigare skrivit i frågan: (källa)

"Det viktigaste, enligt miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mikaela Valtersson, är att inte en myndighet ska avgöra om det råder brist på arbetskraft, utan att det är fritt fram för exempelvis en ryss eller afrikan att börja arbeta inom vilket område som helst bara hon får ett riktigt arbete.

– Det är upp till arbetsgivaren att själv avgöra om det råder brist om man har behov av arbetskraft utanför EU-området eller inte. Någon annan ordning är helt orimlig och gör att det blir ett ineffektivt system som inte möjliggör för människor att komma hit, säger Mikaela Valtersson."

Mikaela Valtersson

Om någon av invandrarföretagarna i västerbotten vill hjälpa en av sina landsmän att komma till Sverige är det bara att anställa denne nästa gång det behövs en ny diskplockare till restaurangen.

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att arbetslösheten kommer att stiga till nio procent 2010. Arbetsförmedlingens generaldirektör säger att "Arbetslösheten väntas öka mest bland ungdomar, men också mycket bland utlandsfödda. De är en av Arbetsförmedlingens prioriterade grupper," (källa)

På sin egen hemsida (här) listar Mikaela sina viktigaste argument för reformen. Bland annat anser hon att

"Det behövs ett inflöde av människor i arbetsför ålder för att säkra tillgången på arbetskraft både i näringslivet och i den offentliga sektorn. "

Regeringens lagrådsremiss vad gäller de nya reglerna för arbetskraftsinvandring återfinns här

Inga kommentarer: