tisdag 23 december 2008

Invandring och sexuell hälsa

(Hela inlägget mer eller mindre kopierat från Fria Nyheter)

Som Fria Nyheter tidigare berättat om (här) så utgörs de flesta nya hiv-fallen i Sverige utav smittade invandrare som kommer hit. Endast ungefär hälften av de asylsökande accepterar det frivilliga HIV-test som alla som söker asyl erbjuds gratis. År 2004 accepterade exempelvis 60 procent av de asylsökande att HIV-testas och under 2005 var det knappt 40 procent.(källa)

Chefen för socialstyrelsens smittskyddsenhet har tidigare kritiserat att så få testas och menar på att det riskerar orsaka smittspridning från invandrare som inte vet om sin sjukdom. (källa)

Andelen hivsmittade bland en del invandrargrupper är stor i jämförelse med befolkningen i övrigt. Landstinget i Västerbotten har valt att förmedla statliga medel till vissa invandrarorganisationer så att de kan informera om hur man undviker smittspridning.(källa)

Bland de HIV-bekämpningsprojekt som invandrarorganisationer fått pengar för under 2007 kan räknas:

Hiv/aids hälsoutbildningsprojekt för afrikanska immigranter i Västerbotten", African Resource Centre (ARC), Umeå

”Kulturinformatörer från skilda nationaliteter”, Invandrar- och kulturinformatörsföreningen, Umeå

”Västerbottens gemensamma aktion mot hiv/aids", Islamiska föreningen i Umeå

”Skellefteå gemensamma kraft mot hiv/aids”, Somaliska föreningen i Skellefteå

Möte med Somaliska riksförbundet:

Somaliska riksförbundet:

"Vi arbetar även med att öka medvetenheten och därmed minska spridning av sexuellt överförbara sjukdomar,. Särskilt ligger fokus på HIV/AIDS. Förutom det ovan nämnda informerar vi även om farorna med "kulturdrogen" Khat. Och inte minst arbetar vi med att informera om kvinnlig könsstympning. " (källa)

Inför valet 2006 presenterade Nyamko Sabuni ett tiopunktsprogram där flera av punkterna var åtgärder mot könsstympning och andra sedvänjor som inriktar sig på flickor/unga kvinnors underliv. Ahmed Hersi, folkpartistisk landstingspolitiker och ordförande för Somaliska föreningen i Umeå, krävde att Nyamko skulle avgå. (källa)

Ahmed Hersi


Bloggen tar nu jullov några dagar och passar på att önska alla läsare en riktigt god jul.

Inga kommentarer: