torsdag 27 november 2008

Ankarbarn på KFUM

Ensamkommandeimmigranterna och bröderna Mustafa och Ghaith Kinani trivdes inte i Bagdad. Via Åsele kom de att bosätta sig hos KFUM:s ensamkommandeboende i Umeå. På KFUM var det vanligt med bråk och att polisen kom på besök för att försöka tillse att de boende uppförde sig på ett mer civiliserat sätt. Förra veckan anlände så de boxningsintresserade brödernas föräldrar som anhöriginvandrare så att familjen kunde enas. Så gullesnuttigt!

Artikel i DN

Allmänna arvsfonden har undersökt fenomenet med ensamkommande och skriver så här:

"Ensamkommande barns och ungdomars situation är speciell på flera sätt. Utsattheten bottnar framför allt i att de allt som oftast inte söker sig bort från hemlandet av egen vilja utan beslutet fattas av kvarvarande vuxna, närmare av den egna familjen."

"De flesta som skickas iväg är pojkar i de övre tonåren, och de är oftast äldst bland sina syskon"

" De kommer mest från kollektivt orienterade samhällen där sammanhållningen i familjen betyder allt. Att separeras från familjenätverket i en utvecklingsmässigt känslig ålder kan utgöra en riskfaktor för vuxenblivandet p.g.a. bristen av vuxna identifikationsobjekt (Nestler, 2003). Ofta har dessa ungdomar stora krav på sig från familjen i hemlandet, eftersom de förväntas att lyckas snabbt i det nya landet och sedan hjälpa de kvarvarande."
Allmänna arvsfondens rapport

Grattis Mustafa, mission accomplished, nu har även mamsen och pappsen fått komma hit och ta del av de svenska bidragssystemen!

Inga kommentarer: