söndag 16 november 2008

Östra gymnasiet, Umeå

Förra läsåret förekom flera kravaller på Östra Gymnasiet i Umeå med etniska förtecken. Vid ett av tillfällena skrev Västerbottens Folkblad:

"Mellan 20 och 30 personer deltog i ytterligare ett våldsamt bråk på Östra gymnasiet. Den här gången användes tillhyggen. En person greps misstänkt för misshandel med en batong."

"När polisen skulle prata med fem- sex killar som var inblandade flydde de från polisen som fick jaga dem Öst på stan. Uppgifter sa att de var beväpnade med både batonger och knivar"

"Under helgen hade det varit oroligt på stan och på KFUM."

KFUM driver ett boende för så kallade ensamkommande i Umeå. Gymnasienämndens ordförande Eric Bergner ansåg inte att bråken borde resultera i att Umeå skall ta emot färre ensamkommande utan ansåg istället att:

"Det är oerhört komplext. På sikt kan vi inte ha ensådan oerhörd etnisk tyngd på Östra gymnasiet. Vi måste sprida ut dem"

Hur det gått med utspridningen känner Westerbotten inte till.

Som ett led i att stoppa våldet har man iallfall låtit kniv och batongslöddergruppernas ledare genomgå en utbildning, de kan nu strutta runt i tröjor som det står "Östras Hjältar" på och har fått tagit emot diplom av kommunens starke man Lennart Holmlund.

Västerbottens folkblad skriver om vilken grupp man handplockade för att gå utbildningen.

"Dessa killar var de som tidigare hade varit inblandade i bråk. I stället blev de den första kullen av Östras hjältar."

"Hjältarna" Ali Hussein Mohamed, Mahshid Marzban, Nikolay Garzon, Isa Guliyer, Abdisalaan Osmarn och Rebar Hazar. (Några av dessa kan komma från den andra kullen till vilken man inte så starkt fokuserade på att rekrytera ligaledare)

En som faktiskt erkänner att han blev handplockad av Skolledningen för att delta är Christian Nshimiyimana.

Skämt åsido, det kan säkert vara kostnadseffektivt att ge eleverna med de mest allvarliga beteendestörningarna en utbildning i hur man uppför sig som en civiliserad människa och sedan ge dem en tröja där det står att de är en hjälte, ungefär som man delar ut ADHD diagnoser till yngre elever med beteendestörningar.

Inga kommentarer: