måndag 24 november 2008

Flykting?

22-årige Elias Kamyab från Afghanistan har fått uppehållstillstånd.

Kamyab kom till Sverige i slutet av 2004.

Enligt egen uppgift tvingades han flytta från den region han bodde (Uruzgan) i södra Afghanistan till en annan del av landet vintern 2001/2002 efter den amerikanska invasionen.

Anledningen skall ha varit att han som 14-åring var en av få icke-analfabeter i byn och hade tvingats "lära ut sunnimuslimska ritualer och läror" till de shiamuslimska byborna av Talibanerna. När Talibanerna stack efter den amerikanska invasionen ska byborna ha velat döda honom eftersom han arbetat åt Talibanerna.

Han reste till sin mammas kusin i norra delen av landet som lånade honom drygt 10 000 Euro som det skulle kosta att ta sig till Sverige.

En tisdag i början av september 2007 skulle han infinna sig hos migrationsverket i Skellefteå för att skriva på papper om att han skulle återvända hem frivilligt, men han dök aldrig upp. Kamyab hade då fått avslag på sin asylansökan för sjätte gången.

Kamyab valde att leva kvar i landet illegalt och efter några månader tog hans fall upp till förnyad prövning av migrationsverket. I november 2008 beviljades han PUT.

Kamyab har fått mycket uppmärksamhet i lokala tidningar och den statskontrollerade TV:n/radion.

Vad gäller möjligheterna att kunna utvisa Afghanistanier till en annan del av Afghanistan än den del de kommer ifrån skrev Migrationsverket så här i somras i ett annat ärende.

"Migrationsöverdomstolen säger att det får anses vara fullt möjligt, relevant och rimligt för mannen i ärendet att använda sig av ett internt flyktalternativ till t.ex. Kabul, även om han inte har ett socialt nätverk där."(källa)

Migrationsverkets generaldirektör välkomnade den vägledande domen.

Kamyab har uppenbarligen släkt i form av sin mammas välbärgade kusin i norra Afghanistan men av någon anledning anser inte migrationsverket när de för sjunde gången tar ställning i fallet att intern flykt inom landet är ett alternativ i Kamyabs fall.

Den afghanska ungdomsföreningen i Skellefteå har ett åttiotal medlemmar. På ungdomsföreningens hemsida gläder sig Kamyab åt mötesstörningarna vid Sverigedemokraternas torgmöte i Umeå i somras. "Utmärkt!" skriver Kamyab som tydligen inte uppskattar mötesfrihet och yttrandefrihet.

Westerbotten har inte lyckats luska ut på vilka grunder Kamyab fått uppehållstillstånd, om det är på grund av att migrationsverket nu börjat tro på hans historia eller om han stannat i Sverige så länge att man anser det inhumant att utvisa honom.Elias Kamyab
Andra bloggar om Kamyab:Jacob Lundberg SMIA

Inga kommentarer: